Békésszentandrási Sörfőzde

 
A főzde 1993-ban, az első kisüzemi sörreneszánsz idején kezdte meg működését, akkor még leginkább az azidőtájt szokásos bajor egyenrecept főzésével. A főzőmester, Simkó József vezetésével lépéseket tettek az újdonságok irányába.
 
A folyamat a 2000-es évek közepén gyorsult fel, amikor a minőségi sörök felé tett egyre egyértelműbb nyitás eredményeként megszületett az első országszerte ismertté vált kisüzemi sörkülönlegesség, a Black-Rose.
A karakteres duplabaksör rendkívül újszerűnek számított 2008-ban. A tendencia azóta is folytatódik, szinte minden évben előrukkolnak valami újdonsággal.
A szortiment az alapsörök mellett időközben kibővült a könnyebb (Meggyes, Szilvás) és testesebb (Szent András Könnye), de mindig igen harmonikus gyümölcsös sörökkel, de a főzde nem fordult el a hagyományos sörök rajongóitól sem, mint azt a cseh mintára készülő Ogre Söre példája is mutatja.