Süti!


Ahogy a jó sörhöz is kell a sörkorcsolya, úgy a jó webshopnak is kellenek a cookiek, hogy minél jobb
felhasználói élményt nyújtsunk neked. Hogy erről többet tudj meg, olvasd el az ÁSZF-et, az
adatvédelmi és a sütik kezelésére vonatkozó nyilatkozatainkat.


A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.

Matuška

2009 húsvétja óta működik Prágától nyugatra, a Křivotlátsko tájvédelmi körzet területén fekvő, közel ezer lakost számláló Broumyban Csehország egyik ikonikus mikrosörfőzdéje, a Pivovar Matuška. Csehországban Matuškáék a legelsők között kezdtek felsőerjesztésű, újhullámos söröket készíteni, és mind a mai napig a legjobbak között tartják őket számon. Az első „igazi” csehországi IPA, a cseh és amerikai komlókkal főzött Raptor is az ő nevükhöz fűződik. A ratebeer TOP 25 cseh sörös listáján folyamatosan több sörükkel is szerepelnek. Jellemzően „tiszta típusokat” főznek, nem a határokat feszegetik, és nem hetente jelentkeznek új sörökkel, hanem sokkal inkább a brüsszeli csipke finomságával dolgozzák ki a söreiket. Minden eddigi sörük típusának etalonja is lehetne. Ez alol talán csak egyik legújabb sörük, a New Broumy jelent kivételt, amit – kisebb vihart fakasztva a cseh craft világában –be is jegyeztettek új sörtípusként. Emellett számukra egyáltalán nem snassz 10-es lágert főzni, így például a helyi futballpálya büféjében a világ egyik legjobb „tízeskéjét” vehetik magukba a megyei derbi fordulóira kilátogatók.

Az alapító, Martin Matuška 1981-ben kezdett sörfőzőként dolgozni a prágai Staropramennél, majd az U Flekůban és Pilsenbenn is volt sörfőző. A bársonyos forradalom után következett Japán, Dél-Korea, Tunézia, Dánia, Anglia és végül a strahovi kolostori sörfőzde. Itt dolgozott, amikor egyik évben őt választották az év sörfőzőmesterének Csehországban.

Ezt követően alapította meg családi vállalkozását Broumyban (2010 óta a fia, Adam Matuška is a cégnél dolgozik sörfőzőként), ahol szakítva a cseh tradíciókkal, elsősorban nem hagyományos lágereket, hanem felsőerjesztésű söröket kezdett főzni. Többek között búzasört, belga saisont, stoutot, pale ale-eket, és IPA-kat. Többen meg is jósolták, hogy két éven belül tönkremegy, hiszen a kutya sem kíváncsi Csehországban ezekre a sörökre. Nos, ezek az emberek alaposan tévedtek.

A Pivovar Matuška kezdeti éves 500 hektoliteres termelése a 2016-os bővítés után mára túllépte az 5 ezer hektolitert. Éves szinten nagyjából 30 féle sört főznek, többnyire felsőerjesztésűeket, de van „sima” 10-es lágerük is. 2018-ban, Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a Pilsner Urquell-el ők készítették az első cseh kisüzemi-nagyüzemi kollab sört. is.

Rendezés: