Süti!


Ahogy a jó sörhöz is kell a sörkorcsolya, úgy a jó webshopnak is kellenek a cookiek, hogy minél jobb
felhasználói élményt nyújtsunk neked. Hogy erről többet tudj meg, olvasd el az ÁSZF-et, az
adatvédelmi és a sütik kezelésére vonatkozó nyilatkozatainkat.


A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.

Pardubický Pivovar

A közel 100 ezer lakosú Pardubice sörfőzésének a története egészen a 14. század közepéig vezethető vissza, igazi felvirágzása azonban egybeesik a Pernštejnek letelepedésével a városban. Sört akkoriban minden polgár – akinek saját tulajdonú ingatlana volt a városban – főzhetett. Az elaprózottságnak az 1531-ben épített városi, majd az 1650-ben induló kastély-sörfőzde vetett véget.

A ma is működő, egykoron zöldmezős beruházásként létesített – száz évvel később egy lakóteleppel körbeépített – sörfőzde a 19. század technikai-technológiai forradalmának „szülötte”. Jó sörben és szép haszonban reménykedő pardubicei üzletemberek 1871. január 20-án alapították meg a részvénytársaságot, és még ugyanazon év augusztusában neki is kezdtek az építkezésnek. A beruházás során a létező legmodernebb berendezésekkel szerelték fel a sörgyárat. A munkálatok gyorsan haladtak, így a következő év április 8-án már meg is kezdték a sör főzését. 1872-ben 6, egy évvel később pedig már 15 ezer hektoliter sör készült a főzdében. 1928-ban pedig elérték az évi 100 ezer hektoliteres termelési szintet.

A teljesítmény meredek felfutásában minden bizonnyal nagy szerepe volt Alois Šimonek sörfőzőnek, aki 1889. október 1-jén lépett munkába a sörgyárban, és szinte azonnal egy olyan sörrel állt elő, amelyik az elkövetkező évtizedekben számos elismerést szerzett a főzdének, és mind a mai napig a legmagasabban jegyzett söre. Ez volt a Pardubický Porter, ami éjsötét színével és magas alkoholtartalmával rövid időn belül meghódította a sörrajongókat. A 19 B°-os és 8% alkoholtartalmú baltic porter – más vélemények szerint duplabak – Európa legerősebb sörei közé számított akkoriban. A négyféle malátából (pilseni, müncheni, karamell és festő), žateci Saaz nemeskomlóval készülő sört háromszor annyi ideig ászkolják, mint a lágersöröket általában.

A sörfőzde a II. világháborút követően az államosítás sorsára jutott, és a Kelet-Csehországi Sörgyárak Nemzeti Vállalat része lett. Össznépi tulajdonból a reprivatizáció során 1993-ban került ismét a részvényesek kezébe. Évi nagyjából 75 ezer hektoliter fölötti termeléséből körülbelül 20 ezer hektót exportálnak, elsősorban Németországba és Angliába, de szerencsére jut Magyarországra is.

A sörgyár oldalában sörbolt is működik, ahol a teljes szortiment, plusz mindenféle ajándéktárgyak is kaphatók. Helyben fogyasztásra pedig egy söröző-étterem, ahol remek sörkorcsolyákkal kísérhetjük le a söröket.

A különféle lágersörökből álló szortimentből a Pardubický Taxist 14° (világos, 6%) és a Pardubický Portert (barna, 8%) emeljük ki.

Rendezés: