Leírás
Sűrű, krémes ízvilágú, enyhén karamellás-kávés aromájú fekete sör.
A Pardubický Portert 1890-ben főzték először a pardubicei sörfőzdében. Szülőatyja Alois Šimonek sörfőző volt, aki 1889. október 1-jén állt munkába a sörgyárban, miután bejárta Írország, Anglia, a Baltikum és Észak-Oroszország sörfőzdéit. Tanulmányútja során ismerkedett meg az ír stouttal, a brit porterrel és annak a Balti országokban főzött változatával, ami annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, otthon Csehországban is megpróbálkozik a készítésével.
Állítólag nem volt könnyű dolga, de végül meggyőzte a sörgyár igazgatóságát, és szabad kezet kapott a recept összeállítására. Ez az új sör lett a Pardubický Porter – ami 8% alkoholtartalmával Európa legerősebb sörei közé számított akkoriban – éjsötét színével és magas alkoholtartalmával rövid időn belül meghódította a sörrajongókat, és az elkövetkező évtizedekben számos elismerést szerzett a főzdének.
A négyféle malátából (pilseni, müncheni, karamell és festő), žateci Saaz nemeskomlóval készülő sört háromszor annyi ideig ászkolják, mint a lágersöröket általában. A szóbeszéd szerint egy időben csak két sörfőzőmester ismerheti a pontos receptjét.
Bár a Pardubický Porter a típusbesorolása szerint baltic porter, valójában nem porter, mert egyrészt nem felsőerjesztéssel készül, másrészt a portereknél testesebb, magasabb alkoholtartalmú, és valamivel több pörköltes ízjeggyel bír. Legközelebbi rokonai a bajor sötét duplabak (bár ennél kevésbé édeskés), illetve a német schwarzbier, de annál meg testesebb, erősebb. Valószínűsíthetően azért kapta a baltic porter elnevezést, mert hasonlóan több Baltikumban főzött sörhöz, a brit portereket akarták lemásolni a helyi sörfőzők a saját alapanyagaikkal és technológiájukkal.
Betétdíj: 40Ft./üveg